Vyšlo dne 7.6.2018

Playford's five o'clock V

Snímky z nedělního plesu na Marjánce jsou konečně hotové. Musím říct, že nový fotoaparát se osvědčil, horší je to s fotografkou. Z víkendové zkušenosti bude nutno vyvodit následující důsledky:

  • na Marjánce nepoužívat citlivost nad ISO 8000, pokud to není vysloveně nutné. Snímač v Nikonu D7500 sice snese i ISO 12800, ale chce to kontrastní scénu ve které šum zanikne, což se jednolitého marjánkovského osvětlení bez pořádných stínů netýká.
  • přístroj při určování času nepočítá se stabilizací objektivu, takže bude nutné nenechávat nejdelší čas závěrky na automatice. Můj na jaře koupený dlouhoohniskový Tamron má stabilizátor celkem účinný a fotit s ním v přítmí pětisetinou nebo dokonce osmisetinou vteřiny je tudíž docela luxus i při maximální ohniskové vzdálenosti; automatika pak zbytečně zvyšuje citlivost a tedy i šum ve výsledném snímku.
  • při focení venku s nastaveným vyšším clonovým číslem nezapomenout po návratu do sálu a výměně objektivu stáhnout clonu opět na f2.8. Podobně jako v případě předchozího bodu je v marjánkovském přítmí focení osmičkovou clonou zbytečný luxus. :-)

Příště to určitě bude lepší...