Vyšlo dne 7.4.1998

Akty Y, předtáčky (31.3.1998)

Tak to máme za sebou, první metry pásku v kameře jsou odtočeny, první padouši zastřeleni, agent Mudra je po smrti a já už dokonce stihla vyvolat a přeskenovat nějaké fotky. Komu nebyla úvodní věta jasná, může se podívat na stránky filmové společnosti TORNADO MOVIES a najít si bližší informace o připravovaném filmu Akty Y.

No nic, jedem dál. Takže jak už jsem naznačila, mám hotové nějaké fotky. Sice z vlastních scén tam toho moc není, spíš z ruchu kolem, ale lepší něco, nežli nic. A co by s s takovými fotografiemi mohl člověk zabývající se Internetem udělat jiného, než šoupnout si je na server. I činím tedy tak...


Něco ze scénáře:

1. Telefonní budka v malé vsi

1.1 Život na sídlišti. Několik scén ze sídliště, cca 40sec
1.2 Pohled na telefonní budku na sídlišti. V budce je jakýsi muž. Venku stojí únosce, za ním pak Skolilová a Mudra přestrojení za skejťáky.
1.3 Muž v budce hovoří: Né na trase Bé, na trase Cé…. Ano bomba, slyšíte dobře….Není zač. , položí telefon a odchází.
1.4 Muž vychází z budky, únosce vchází dovnitř.
1.5 Pohled v budce na únosce, strká do automatu kartu a točí číslo.
1.6 Detailní záběr na spouštění stopek

2. Centrála tajných agentů, odposlechové centrum

2.1 Pohled na telefon, na něm napsáno: ÚNOSCI
2.2 Agent se sluchátky: "Pane to budou oni"
2.3 Důležitý člověk bere telefon: "Ano?"

1.4 Agent v budce: "Však vy víte, kdo volá… poslouchejte mě dobre, všechny peníze, co požadujeme budou za 2 hodiny v malém kufříku na stanoveném místě..."
1.5 K budce přicházejí Mudra a Skolilová oblečení jako skejťáci.
1.6 Mudra s Skolilová buší na dveře budky: "Haló, my si potřebujeme nutně zavolat… Haló nezdržujte to jo? Nevykecávejte se tam pane..."

2.4 Šéf Tajné policie: "Co je to tam za zvuky, ty hlasy jsou mi nějak povědomé…. Označte to..."

1.7 V budce, únosce nevrle: "Už jen pár sekund!" a do telefonu "Takže jasné! A hlavně! Žádnej podraz, jinak tu holku už neuvidíte!!!". Podívá se na stopky.
1.8 Stopky ukazují 18sec.

2.5 Ozve se klapnutí v reproduktoru a podivný hlomoz.
Šéf Tajné policie na agenta: "Máte ho?"
2.6 Agent udiveně: "Ale pane? On nezavěsil.." Šéf Tajné policie: "Nezavěsil? Máte jeho polohu? " Agent:"No ještě ne, víte to jsou česke linky… potřebujeme alespoň 50sekund."

Začali jsme samozřejmě pozdě. Ale ne zas až tak o moc: sraz byl v šest u Mainla na Zahradním městě, přičemž poslední jedinci dorazili někdy kolem čtvrt na sedm. Poté, co Radek navzájem seznámil členy štábu, jsme se přesunuli k telefonní dvojbudce v Jahodové ulici, kde se měly odehrát úvodní scény. Scénář sice počítal jen s klasickou jednobudkou, ale to nakonec vyřešil kus papíru s nápisem MIMO PROVOZ umístěný na nevyužitý telefonní automat.

Nastalo úporné vybalování techniky, rozmotávání kabelů, rozdávání mikroportů atd, zatímco slunce neméně úporně klesalo k západu. Redy se jakožto režisér zatím snažil šetrně přesvědčit Kubu Lise, aby vzal roli agenta Mudry, neboť Křižák, který ho měl původně hrát, odpadl.

Někdy kolem sedmé jsme byli připraveni začít. To už v okolí postávaly hloučky přihlížejících, které zaplaťpánbůh po velmi krátké době usoudily, že tu není zas až tak moc na co koukat. Jen babička a dítě, stojící na balkóně jednoho rodinného domku, vytrvale zírali na hemžení pod nimi. Až když Ondra od kamery pronesl větu "to pískání toho telefonu mě teda dost sere", vzala babička milého vnuka a uklidila ho dovnitř, aby neslyšel další vulgární proslovy hrozné mládeže tam venku.

Já se v duchu proklínala, že jsem nestihla koupit pořádnej film a že na tu stovku, co mám ve foťáku, toho za stávajícího světla moc nenafotím. Nakonec jsem stejně skončila na konci ulice a snažila se zabránit kolemjdoucím lidem, aby nevlezli do záběru, takže z focení při vlastním natáčení nebylo nic.

1.9 V budce: únosce leží skolený na zemi. V budce stojí Skolilová a Mudra, Mudra: "Příště se tolik nevykecávej jo?" a do telefonu: "Dejte mi toho rozložitého páprdu, co celé akci šéfuje!!"
2.7 Agent nesměle: "To bude asi pro vás pane." Podává telefon Šéfovi TP. Šéf Tajné policie: "Ano?"
1.10 "Ahoj šéfíku, tadu agent Mudra", Skolilová: "a agentka Skolilová. Náhodou jsme objevili sídlo únosců a jdeme se jim tam trošku porozhlédnout"
2.8 Šéf Tajné policie: "Kde jste? Za chvíli jsme u vás. Nic nepodnikejte! Zůstaňte na místě a monitorujte situaci!"
1.11 Mudra zápolí se sluchátkem: "Šéfe, nějak se mi ztrácíte, nějak vás špatně slyším či co..." Skolilová: "Úplně se nám to přerušilo, no nic. Jdeme na to..."
2.9 Šéf Tajné policie: "Slyšíte mě, nic nepodnikejte!!!"
Agent: "Šéfe máme jejich polohu..."
1.12 Mudra+Skolilová vycházejí z budky a pískají si (Před naší, za naší….). Odhazují přestrojení, berou si sluchátka, zbraně atd.


Po osmé hodině jsme byli nuceni skončit, neboť došlo světlo. Sbalili jsme nádobíčko a přesunuli se ke stavbě nedalekých bytovek, v jejichž podzemních garážích se mělo pokračovat. Prostora to byla vskutku pěkná. Jen jednu chybu měla - silná vrstva prachu na zemi není zrovna nejvhodnější pro natáčení scén, kdy je více lidí odstřeleno a musí na tu zasviněnou podlahu spadnout. No, ale co se dalo dělat.

Zrekognoskovali jsme terén, rozestavěli techniku, nazkoušeli pár obrazů a začali točit. Většinou se jednalo o asi tak pětisekundové štěky - ty úvodní pasáže patrně budou připomínat spíše videoklip než cokoli jiného...


3. Zbořený dům, sklepy

3.1 Skolilová+Mudra se plíží k domu. Mudra ukazuje: Ty tudy, já tamtudy. "Jedeme na tři..."
3.2 Skolilová hlásí od dveří domu: "Jsem na místě!"
3.3 Mudra: "Tak fajn jdem na to... Raz,... Dva,..."
3.4 Skolilová: "Moment, já si musím zavázat tkaničku.", začne si zavazovat tkaničku od boty.
3.5 Pohled na dveře za skolilovou, náhle se otevřou a vyjde únosce.
3.6 Skolilová: "Raz, Dva , Tři.", a únosce zastřelí.
3.7 Murda vykopne dveře a vrhne se dovnitř.
3.8 Mudra v domě, nikde nikdo
3.9 Skolilová v domě, vidí hlídku, Zastřelí ji... pak zvolá "Policie, odhoď zbraň!"
3.10 Únosce střílí po Mudrovi.
3.11 Mudra likviduje únosce.


Já jsem měla být zabita jako druhá. Přiznávám to upřímně, dosud jsem jsem v podstatě nepřišla se střelými zbraněmi do styku. Když nepočítám vzduchovky. A teď jsem měla najednou vyběhnout zpoza rohu, namířit pistoli na někoho a nechat se odprásknout někým jiným. Ty prostocviky, co jsem dělala s nohama a zbytkem těla při pokusech o střelecký postoj, musely podle mého vypadat dost strašlivě. Uvidíme, co z toho vznikne ve filmu.

Nejmenší radost z této scény měla ale nejspíš Jana Slováková, která mi půjčovala koženou bundu, v níž jsem se pak vyválela v prachu.


3.12 Únosce 3 s dívkou, na prsou zavěšenu bombu, únosce má v ruce odpalovač bomby: "Když nás nenecháte odejít, tak to děvče do půl minuty poletí i s váma do vzduchu!!!"
3.16 Skolilová: "S únosci nikdy nejednám!" zastřelí padoucha.
3.17 Mudra u dívky: "Ukaž to" dívá se na bombu. Je to spleť drátů a rozbušek.
3.18 Skolilová: "Na můj vkus trošku moc drátů co?"

3.19 Mudra: "To je fakt, raději ustup." Bere do ruky nůžky a stříhá dráty.
3.20 Mudra, odhazuje bombu: "Fajn tak to by bylo."
3.21 Skolilová, bere dívku za ruku: "jdi ven!" posílá jí pryč.
3.22 Mudra: "Doufám že byla poslední." Bere za kliku nějakých dveří.
3.23 Výbuch...

Scéna, kdy agent Mudra zneškodňuje bombu připevněnou na hrudi unesené dívky: Kuba hrdinně stříhá svazek drátů, strhává dotyčnou atrapu z Jany, odhazuje ji do barelu stojícího vedle něj...
...aby se vzápětí z toho barelu ozvalo hromové žbluňknutí. Nikdo nepředpokládal, že tam bude voda. A pod hladinou si i nadále vesele blikaly LEDky na údajně zneškodněné výbušnině...

úterý 7.4.1998